Collagen Penting Untuk Kesihatan Sendi

Collagen Penting Untuk Kesihatan Sendi ~ Bila bercerita tentang kesihatan sendi ni kan sebagai seorang suri rumah faham-faham aje lah bukan boleh duduk diam. Kerja rumah tue tak pernah habis. Paling mencabar fizikal bila jaga anak kecik yang lasak dan super aktif macam Adra. Turun naik tangga jangan cakap la kan. Bila malam terasa sakit semua sendi tue.

Sakit Lutut Di Usia Muda

Sepertimana yang kita ketahui, sendi dan lutut merupakan anggota badan kurniaan daripada Allah yang paling berharga. Ianya membantu kita berdiri, berjalan , bergerak, duduk dan sebagainya. Jika berlaku kesakitan pada lutut kita, maka sudah tentu akan menyukarkan kita untuk melakukan sebarang aktiviti harian. Mengikut kajian lebih kurang 15% golongan dewasa akan mengalami gejala ini.

Collagen Untuk Lutut dan Sendi

Sakit lutut dan sakit sendi saling berkait rapat. Sakit lutut berlaku sebab tulang rawan mula haus dan terhakis dan sebab bahan yang dinamakan sebagai collagen dalam tulang rawan mula rosak dan berkurangan.

Collagen berasal daripada perkataan latin “Colla” = gam dan “gen” = ejen iaitu bermaksud “egen pelekat”. Ejen pelekat yang melekatkan sel-sel tubuh kita antara satu sama lain. Bila ejen pelekat ni berkurangan, sebab itu boleh lihat kendur, tak tegang dan lain-lain.

Collagen penting untuk kesihatan sendi

Selain menjaga keanjalan kulit, collagen juga mengukuhkan organ dalaman termasuk tulang dan sendi agar sentiasa kukuh dan sihat. Sebab itu apabila anda memilih sebarang collagen , pastikan collagen anda bukan sahaja untuk kulit, bahkan untuk tulang dan sendi sekaligus.

50% daripada tulang rawan memang terdiri daripada Collagen. Collagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang. Selepas umur 20an, Collagen ini mula terhakis dalam tulang rawan (cartilage).

Badan boleh menghasilkan Collagen dengan sendiri, bagaimanapun masalah berlaku apabila bilangan Collagen yang dihasilkan oleh badan tidak dapat lagi menampung keperluan menggantikan bilangan Collagen yang rosak tadi.

Beza cukup atau tidak sumber kolagen


Apa Berlaku Bila Collagen Berkurangan?

Apabila Collagen berkurangan, tulang-tulang yang lain akan turut rosak. Peranan Collagen memang penting dalam tulang rawan.

Fungsi Collagen:

  • Memberi regangan kepada sendi
  • Menjaga rangka lutut
  • Memelihara tulang rawan yang mula rosak

Apabila Collagen mula rosak, lutut mula membengkak dan tulang pada bahagian lutut mula membesar melebihi rangka lutut.

Amalkan gaya dan aktiviti untuk dapatkan sendi sihat

Penyelesaiannya pada perubatan moden adalah melakukan pembedahan. Selepas pembedahan, perlu lakukan fisioterapi mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor anda.

Selain pembedahan, anda boleh cuba mengamalkan suplemen Collagen seperti suplemen Collagen Powder daripada Shaklee.

Kolagen untuk sakit lutut dan sakit sendi

Bila kita sakit sendi, Collagen Powder ini akan diserap oleh tubuh dan meresap ke bahagian sendi seperti lutut tadi.

Bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak.

Secara perlahan-lahan juga bengkak akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar daripada rangka lutut akan masuk semula ke dalam rangka.

Kesan seawal 8 minggu amalkan collagen shaklee

Collagen bersifat elastik dan sangat kuat. Menurut kajian, dengan penggunaan selama 8 minggu boleh nampak kesan penggunaan Collagen Powder ni.

Sakit Sengal Lutut Lega Lepas Amalkan Collagen Powder Shaklee

Sakit sendi sengal lutut lega

Collagen Powder bukanlah drugs, tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya dan tiada kesan sampingan.

Selain digunakan untuk tujuan kecantikan, Collagen Powder mempunyai banyak lagi kegunaan terutama bagi sakit sendi dan lutut.

Anda boleh terus mendapatkan Collagen Powder Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.

sakit sendi lutut

Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami nombor tertera di bawah 😊

*DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee anda di GELANG PATAH, Taman Nusantara, Setia Eco Gardens, Nusa Bayu, Nusa Idaman, Nusa Indah, Iskandar Puteri. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi :

SMS/WhatsApp : +6017-8437316 / +6017-8437314

Daftar keahlian (Ekspres Enrollment) Join Now” dapatkan penjimatan hampir 20%!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Comments(4)
  1. Khairul Zamri May 28, 2017
    • Nur Razali June 6, 2017
  2. Noriza Abdul Rahman June 5, 2017
    • Nur Razali June 6, 2017
Copy past blocker is powered by http://jaspreetchahal.org