Asid lemak Omega-3 LEMAK Sihat Yang Tidak Menggemukkan

Kita semua tahu bahawa asid lemak Omega-3 memberi pelbagai manfaat kesihatan kepada tubuh manusia, seperti meningkatkan peredaran darah, kesihatan otak dan mengalakkan kesihatan sendi.

Tetapi adakah anda tahu asid lemak omega-3 adalah lemak yang tidak menggemukkan? Ia juga boleh membantu mengurangkan berat badan yang berlebihan apabila disertai dengan senaman yang berkala dan pemakanan yang seimbang?

Asid lemak Omega-3 Lemak Sihat LEMAK Yang Tidak Menggemukkan

Anda inginkan tubuh yang langsing juga menawan dengan lemak sihat Omega-3. Jom kami kongsikan dengan anda manfaat lemak sihat ini.

1. Mengawal Atur Tahap Lemak Badan Yang Sihat

Simpanan lemak yang berlebihan dalam badan merupakan salah satu faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan berat badan.

Kajian menunjukkan bahawa Omega-3 dapat membantu kita mencapai tahap lemak badan yang sihat kerana ia:

 • Meningkatkan kadar metabolik – kadar kalori badan yang anda bakar dalam sehari.(*1)
 • Meningkatkan kadar pembakaran lemak.(*1)
 • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot badan semasa bersenam dan menambahkan keupayaan tubuh untuk membakar lebih banyak lemak.(*1)
 • Mengawal paras lemak yang sihat yang terkumpul dari pemakanan harian kita.(*2,3)

2. Menyeimbangkan Rasa Kenyang

Dua hormon utama – ghrelin, dan leptin – berperanan mengawal rasa lapar dan kenyang. Gabungan diet yang seimbang dan pengambilan Omega-3 didapati bermanfaat untuk mengawal atur dua hormon ini dan:

 • Meningkatkan rasa kenyang – anda berasa kenyang untuk tempoh masa yang lebih lama selepas makan.(*2,4 )

3. Meningkatkan Paras Insulin yang Sihat

Insulin menukarkan karbohidrat di dalam makanan kepada tenaga. Oleh itu, tahap insulin yang sihat adalah penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat dan Omega-3 dapat membantu dengan:

 • Meningkatkan kepekaan insulin badan – semakin peka sel-sel badan kita terhadap insulin,semakin rendah kemungkinan makanan yang kita
  makan disimpan sebagai lemak. (*5,6)

4. Mengurangkan Tekanan

Tekanan boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan. Omega-3 membantu mengawal atur tahap kortisol yang sihat, ia adalah hormon tekanan yang
menyebabkan anda menyimpan lemak, bukannya membantu membakar kalori-kalori yang degil.(*7)

Rujukan:

 1. Singh M. Essential fatty acids, DHA and human brain. Indian J Pediatr. 2005 Mar; 72(3):239-42.
 2. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoic acid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr.2007;85:1572-7
 3. Helland IB, Smith L, Saarem K Et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44.
 4. Kidd PM. Omega-3 DHA and EPA for Cognition, Behavior, and Mood: Clinical Findings and Structura Functional Synergies with Cell Membrane Phospholipids. Altern Med Rev. 2007 Sep;12(3):207-27.
 5. Nilsson A, Radeborg K, Salo I, Björck I. Effects of supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on cognitive performance and cardiometabolic risk markers in healthy 51 to 72 years old subjects: a randomized controlled cross-over study. Nutr J. 2012 Nov 22;11:99. doi:10.1186/1475-2891-11-99.
 6. Molfino, A., Gioia, G., Fanelli, F. R., & Muscaritoli, M. (201)). The Role for Dietary Omega-3 Fatty Acids Supplementation in Older Adults. Nutrients. 6(10), 4058-4072.
 7. Tanaka, K., Farooqui, A. A., Siddiqi, N. J., Alhomida, A. S., & Ong, W.-Y. (2012). Effects of Docosahexaenoic Acid on Neurotransmission. Biomolecules & Therapeutics. 20(2), 152-157.
 8. Conklin SM1, Gianaros PJ, Brown SM, Yao JK, Hariri AR, Manuck SB, Muldoon MF. Long-chain omega-3 fatty acid intake is associated positively with corticolimbic gray matter volume in healthy adults. Neurosci Lett. 2007 Jun 29;421(3):209-12.
 9. Chang CY1, Ke DS, Chen JY. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec;18(4):231-41.

Sumber Minyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi

Walaupun Omega-3 mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, ia merupakan nutrien yang tak boleh dihasilkan oleh badan. Suka atau tidak, kita perlu dapatkan sumber Omega-3 dari makanan.

Jika sukar nak dapatkan jumlah asid lemak omega-3 yang mencukupi daripada makanan harian, maka pengambilan suplemen minyak ikan omega-3 adalah pilihan terbaik.

Minyak ikan Shaklee berkualiti tinggi

Anda boleh sahaja mencuba suplemen minyak ikan OmegaGuard. Sebotol OmegaGuard RM136 sahaja, tidak termasuk kos penghantaran.

Untuk pengetahuan anda, OmegaGuard Shaklee tidak ada dijual di farmasi tau. Anda perlu beli dan dapatkan dari pengedar Shaklee yang sah seperti kami sahaja untuk memastikan ketulenan produk Shaklee dan konsultasi cara pemakanan yang berkesan. In Shaa Allah 😊

(1) Boleh dapatkan secara online di sini (klik). Ikut sahaja arahan di page tersebut. 100% secured.

(2) Atau, WhatsApp sahaja “Nak beli OmegaGuard” ke 017-8437316. Fast reply. 😀

**Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Gelang Patah, Taman Nusantara, Nusa Indah, Nusa Bayu, Nusa Sentral, Nusa Idaman, Setia Eco Gardens dan Iskandar Puteri . Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia.

Nur Razali
Pengedar Shaklee aktif sejak 2013.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Comments (0)
Copy past blocker is powered by http://jaspreetchahal.org