6 Nutrien Penting Untuk Kebaikan Kesihatan dan Kehidupan Manusia

Nutrien penting adalah nutrien-nutrien yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh kita dengan sendirinya – ataupun tidak memenuhi jumlah yang diperlukan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), nutrien-nutrien ini mestilah ada pada diet harian individu dan amat penting pada tubuh badan kita kerana ia membantu mencegah penyakit, pertumbuhan dan kesihatan yang baik.

6 Nutrien Penting Untuk Kebaikan Kesihatan dan Kehidupan Manusia

6 nutrien penting untuk kehidupan lebih sihat

Apa yang ada dalam hidangan anda setiap kali anda makan? Sebelum makan jom semak 5 jenis makanan yang perlu ada dalam pinggan anda dan dalam bahagian yang mencukupi.

1. Karbohidrat

Karbohidrat adalah mikronutrien penting untuk tubuh yang sihat. Ia merupakan sumber tenaga utama tubuh dan menggerakkan seluruh sistem tubuh terutama sistem saraf pusat dan otak.

Menurut pakar, ia juga bermanfaat dalam melindungi tubuh menentang penyakit.

Pengambilan karbohidrat yang diambil itu penting. Sesetengah karbohidrat lebih baik daripada yang lainnya. Pilih keseluruhan bijirin, kekacang dan sayur-sayuran serta buah-buahan yang kaya dengan fiber buah-buahan bijirin halus.

2. Protein

Protein merupakan blok binaan utama kepada badan manusia. Setiap sel dari tulang ke kulit dan rambut mengandungi protein. Ia memainkan peranan untuk membina dan membaiki tisu badan. Ia juga merupakan kunci utama pertumbuhan dan pengeluaran hormon, antibodi dan bahan-bahan penting lain yang terdiri daripada protein.

Protein diperbuat daripada beberapa rangkaian asid amino yang berlainan. Terdapat 20 asid amino dan 9 daripadanya tidak boleh dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. 9 asid amino ini dipanggil asid amino perlu dan anda mesti mendapatkannya dari diet harian. Manusia perlukannya untuk membolehkan tubuh berfungsi dengan baik.

Protein soya ESP Shaklee berikan tenaga berpanjangan

Walaupun daging, ikan dan telur sumber protein yang baik. Anda juga boleh dapatkan protein daripada sumber tumbuhan seperti soya. Pilih protein tumbuhan yang tinggi kualitinya daripada sumber bukan GMO dengan 9 asid amino perlu yang lengkap.

3. Lemak

Lemak penting pada tubuh kerana ia menyokong penyerapan vitamin dan mineral termasuk vitamin A, D, E dan K. Lemak juga terlibat dalam pengeluaran hormon, penyeimbangan suhu badan dan memberikan perlindungan organ dalaman.

Untuk kesihatan, pilih lemak baik seperti asid lemak omega-3. Omega-3 berkhasiat dalam mengurangkan bengkak dan menyokong kesihatan otak, mata, jantung dan keseluruhan kesihatan tubuh.

4. Vitamin

Vitamin merupakan makronutrien yang terlibat dalam semua proses fisiologi. Terdapat 13 vitamin penting yang diperlukan tubuh untuk berfungsi dengan baik termasuk vitamin A, C, B6 dan D.

Setiap vitamin memainkan peranan penting pada tubuh dan kekurangannya boleh menyebabkan kesihatan kita terganggu dan berkemungkinan boleh berisiko menghidap penyakit. Ia juga penting untuk kesihatan mata, kulit dan tulang.

5. Mineral

Mineral merupakan satu lagi jenis mikronutrien yang penting untuk kesihatan tubuh. Ia memainkan pelbagai peranan dalam tubuh seperti membina tulang dan gigi yang kuat.

Terlibat dalam proses metabolisme dan memastikan tubuh berada pada tahap hidrasi yang baik. Antara mineral penting biasa diperlukan tubuh adalah kalsium, zat besi dan zink.

6. Air

Manusia boleh tahan seminggu tanpa makanan. Namun, adakah anda tahu tanpa air, manusia hanya boleh bertahan beberapa hari sahaja.

Air merupakan asas untuk hidup dan kira-kira 60%-70% kandungan tubuh kita terdiri daripada air. Elemen penting ini bertindak sebagai penyokong, menyahtoksin dan menghantar nutrien kepada sel.

Pengambilan air yang mencukupi dapat membantu meningkatkan tahap tenaga, tumpuan dan menyokong prestasi fizikal dengan lebih baik.

Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami nombor tertera di bawah ūüėä

*DISCLAIMER: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee anda di GELANG PATAH, Taman Nusantara, Setia Eco Gardens, Nusa Bayu, Nusa Idaman, Nusa Indah, Iskandar Puteri. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

SMS/WhatsApp : cahayavitamin.wasap.my

Daftar keahlian¬†(Ekspres Enrollment)¬†Join Now”¬†dapatkan penjimatan hampir 20%!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Comments (0)
Copy past blocker is powered by http://jaspreetchahal.org